Het Dockumer Lokaaltsje

'Het Dockumer Lokaaltsje'

Op 31 mei 1899 werd de Noord-Friesche Locaalspoorweg (NFLS) opgericht in Leeuwarden. Het personenvervoer ging van start o 22 april, 1902 op de ljn van Leeuwarden naar Ferwerd. Tussen 1900 en 1904 lopen de lijnen tot Anjum, Harlingen en Franeker (via Stiens). In totaal ligt er dan 84 km spoorweg in het noorden van Fryslân.

De exploitatie wordt al in 1905 overgenomen door de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HSM), omdat de lijnen niet rendabel bleken te zijn. Het reizigersvervoer viel tegen en alleen het goederenvervoer bleef over. In de 70-er jaren van de vorige eeuw werd de lijn na Holwerd opgeheven en kon men alleen nog op contract goederen laten vervoer tot aan Holwerd en omgekeerd. Meerdere routes kwamen te vervallen. Na 1975 werden de trajecten beetje bij beetje opgebroken. Alleen oude spoorwegstations herinneren ons nog aan de tijd van 'It Dockumer Lokaaltsje'. Regelmatig horen we op Omrop Fryslân nog het liedje van de Sambrinco': Yn it Dockumer Lokaaltsje, siet men rom it hiele ein, enz. (in het Dockumr Lokaaltsje, zat men ruim, het hele eind. Letterlijk vertaald.)

Toen het spoor er nog lag, werd soms tijdens periodes van opdooi, het 'boemeltje' nog ingezet.

Voor meer informatie en foto's kunt u klikken op de volgende websites:

http://www.nfls.eu

http://twitter.com/DokkumerLokaaltje 

http://www.facebook.com/DokkumerLokaaltje 

http://www.hetgroene-hart.nl/images/pics_db/largs/Hetgroene-hart.nl126637It_Stasjon_003.jpg

Activiteit op Het Groene Hart


Recensies

  • Het huisje beviel ons erg goed. Normaal ben ik niet iemand die op dit soort sites zijn mening geeft, maar aangezien de eigenaar mij een verzoek per email stuurde om een stukje te schrijven heb ik dat maar gedaan. Het huisje centraal in het dorp. Het huisje ziet er van binnen goed uit, alles is aanwezig om prima een vakantie huis door te kunnen komen. Hiernaast goed geholpen. Mijn man en ik komen graag nog eens terug.
    Nelly Kunst
  • Wij zijn in december 2012 een, te korte, week naar Friesland gegaan en waren toen bewoners van het "huisje 25". Het fijne contact met het groene-hart was zeer prettig verlopen. Zelfs in de winterperiode is Ternaard en omgeving Ternaard echt de moeite waard. De stad Dokkum is op fietsafstand te berijden.
    Jan Roorda
  • Uitstekende lokatie van waaruit je heerlijk kunt fietsen, wandelen of wadlopen. Heerlijk rustig in dorpse atmosfeer. Huisjes zijn zeer netje ingericht en schoon, bovendien van alle comfort voorzien incl. wasmachine!
    Familie J. Bergstra
Laat een recensie achter

Afbeeldingen van de activiteiten